Om oss

Kulturcentrum Väst
Kulturcentrum Väst är en konstscen och en kulturarbetsplats. Hos oss får man arbeta med teater, dans, musik, bild & form och ta plats på scenen när vi framför våra föreställningar inför publik. Vi arbetar på samma sätt som en professionell teater och sätter de konstnärliga målen högst i verksamheten.

Kulturcentrum Väst har fram till och med hösten 2016 varit ett kultur- och samarbetsprojekt mellan Stenungsunds, Tjörns och Orusts kommuner, med finansiering av Allmänna Arvsfonden och Studieförbundet Vuxenskolan Väst som huvudägare. Nu är vi på väg att bli en permanent verksamhet och konstscen i södra Bohuslän.

En kortfilm om Kulturcentrum Väst: https://www.youtube.com/watch?v=HKl5R2Tg0c0

Fin bild Crossroads

Publik verksamhet
Vi erbjuder scenkonst med teater, musik, dans, performance och andra konstnärliga uttryck. Teatertrupperna består av professionella skådespelare och musiker och personer med en intellektuell funktionsvariation.

Våra målgrupper är allmänheten, skolan, särskolan, gruppboenden, personal som arbetar inom vård, skola, omsorg och service mm.

Vi uppträder på vår scen i Stenungsund samt på beställning i hela landet och utomlands.

Phantasia käppar + ansikten liten

Våra föreställningar
Vi producerar scenkonst i form av musik-dans-performance. Vi erbjuder dels performanceföreställningen Crossroads dels den interaktiva föreställningen Phantasia.

Phantasia kan även bokas in tillsammans med workshopen Ledarskap och bemötande. Tillsammans sammanfattar de de pedagogiska metoder som vi har utvecklat och implementerat i vår ensemble, och som går under namnet Bemötandets scenkonst. Detta kompetensutvecklingspaket riktar sig till dem som arbetar med människor som har en intellektuell funktionsvariation, i en kulturverksamhet och utanför.

Dessa publika evenemang kan bokas in, på vår egen teater eller där ni finns. Läs mer under respektive flik.

Scenträning och utbildning i sång, musik dans och bild & form
Har du en längtan efter att spela teater, sjunga och/eller uttrycka dig genom bild- och formskapande? Vi erbjuder personer med intellektuella funktionsvariationer att delta i vår scenträning, sång, musik dans och bild & form.
Under dagtid.
För personer med pendelavstånd till Stenungsund.
Läs mer under fliken Deltagarverksamhet.
OBS! Från och med augusti 2016 erbjuder vi PROVA-PÅ-verksamhet för nya och gamla deltagare. Läs mer under denna flik.

”Jag är så lycklig för att jag får vara här. Jag känner att jag har blivit en bättre människa av att vara här. Jag tar mer hänsyn till andra människor. Och jag mår så bra. Det finns ingen annan plats jag hellre vill vara på! Jag älskar er allihop!”
Citat från en av våra deltagare

Personal
Marie Lindblad: konstnärlig ledare/dramapedagog/regissör/projektledare
Magnus Petterson: musikhandledare/kapellmästare
Krister Jonasson: scenograf/bildpedagog/kulturpedagog
Anna Svensson: producent/projektledare
Anders Lundvall: vaktmästare/ habiliteringspersonal/aktör

Vårt motto
Vi förverkligar drömmar åt och med människor som sällan eller aldrig fått höra att just deras drömmar kan bli sanna, och vi får dem att växa, blomma och känna sig värdefulla. Vi gör det genom att producera och leverera scenkonst av hög kvalitet och skapa meningsfull sysselsättning där alla bidrar utifrån sina förmågor.

Heart_Kulturcentrum   Arvsfonden logga   Vuxenskolan hög svavi

VG_Bestruket

Projektmål
Ett av målen med projektet är att skapa ett publikt kulturcentrum med ämnesöverskridande verksamhet inom musik, teater, dans, cirkus,  film och bild & form för människor med funktionsnedsättning/funktionsvariationer.

Grundtanken med projektet bygger på att pröva och etablera nya publika kulturverksamheter för ungdomar från 16 år och vuxna med intellektuella funktionsvariationer och/eller med autism/Asperger och autismliknande tillstånd med eller utan tilläggshandikapp, i Stenungsunds, Tjörns och Orusts kommuner. Vi vill dessutom skapa nya samarbeten mellan kommuner i Västra Götaland som öppnar upp kontaktytor och nya möjligheter för personer med funktionsnedsättning att utöva skapande verksamhet.

Vision
Vår vision bygger på att skapa nya alternativ till kulturverksamhet för personer med funktionsnedsättning, både i form av daglig omsorg, i utbildning som i professionell scenkonst. Vår övertygelse är att personer med funktionsnedsättning/funktionsskillnad har mycket att tillföra kulturlivet, och att konstnärligt skapande främjar kreativitet, utveckling, hälsa och handlingskraft hos alla människor.

Projektet välkomnar deltagare från hela Västra Götaland.

Vi arbetar med sikte mot:
– att starta en kreativ arbetsplats och ett sammanhang där vi kan inspirera och inspireras av varandra, och där alla får möjlighet att skapa utifrån sina egna unika förutsättningar
– att bedriva en kulturarbetsplats / teater som producerar professionell integrerad scenkonst tillsammans med skådespelare med och utan funktionsnedsättning
– att övergå från projekt till en permanent verksamhet i Stenungsundsregionen

Historik
Projektet Kulturcentrum Väst drog igång i augusti 2013. Det var sprunget ur en stark vilja hos Erik, en av våra deltagare, att jobba med teater på riktigt. Ja, det var faktiskt det enda han ville göra i sitt liv. Han hade en god vän, skådespelerskan och dramaturgen Marie Lindblad (nu konstnärlig ledare för Kulturcentrum Väst), som bestämde sig för att hjälpa honom att förverkliga sin dröm.

De startade teatergruppen Röda Hjärtan och började arbeta med den några timmar i veckan i Stenungsund. De fick med sig ett antal andra eldsjälar, skapade ännu mer teater och gjorde flera uppsättningar i Stenungsund, där de började så smått att etablera sig. Drömmarna expanderade, entusiasmen ökade, många timmar arbete lades ner, framför allt av Marie Lindblad, och en ansökan till Allmänna Arvsfonden sattes ihop, skickades in och blev godkänd under 2013, och i augusti kunde projektet som sagt dra igång stor volym.

Telefon: 010-330 09 02
E-post: kulturcentrum.vast@sv.se
Facebook: https://www.facebook.com/kulturcentrumvast

Annonser

1 thought on “Om oss

  1. Ping: Rapport från kryptan | Kulturcentrum Väst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s